Beste Reistijd Nepal: praktische info voor Nepal reizen
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
a

Reistips India

India: Praktische Info en Reistips

Wanneer is de beste reistijd voor India?

De beste reistijd voor India is vanaf oktober tot april. Vanaf mei wordt het heet in India. Juni tot begin september is het regenseizoen of moesson. Het is dan drukkend warm en vochtig. De regen kan wel verfrissing brengen, zeker in de steden. Vooral juli en augustus kennen veel regen.  Mei en juni zijn de heetste maanden met temperaturen boven de 40°C.  Al onze hotels en voertuigen hebben airconditioning.

Tijdens de beste reistijd voor India heb je overdag aangename temperaturen.  In de winter gemiddeld 15-20°C. In de wintermaandenfdecember tot februari kan het ‘s nachts afkoelen tot 8°C.  Je zal dus aangepaste kledij moeten hebben omdat je in de winter vooral warmte krijgt door de stralingswarmte van de zon.

India is net als Nepal en Myanmar subtropisch. Dat wil zeggen dat het een regenseizoen en droog seizoen kent.  Indonesië is tropisch. Daar regent het altijd zodat het land altijd groen is.   India bezoek je best in het voorjaar tot najaar. De beste reistijd voor Indonesië is dan weer van het voorjaar tot najaar.

November is bijvoorbeeld een uitstekende reisperiode. Het is is aangenaam warm en alles staat nog groen. Vanaf december wordt India meer dor.    Uiteraard is India een gigantisch land, bijna een continent op zich.   Het land is zo divers: Himalaya, woestijn stranden,…  Wij bieden drie types individuele reizen aan.  De groepsreis India doen we in het noorden.

Hoe koop ik een visum voor voor India?

Belangrijk is dat je een internationaal paspoort hebt dat bij aankomst in India nog minstens 6 maanden geldig is. Met een Belgisch of Nederlands paspoort kan je online een online visa aanvragen. Je hoeft dus niet meer naar de ambassade.

Visum voor India vraag je online aan. Je krijgt 30 dagen en print de aanvraag. Met dit document ga je met jouw paspoort naar de immigratie in de luchthaven van India en men geeft jou daar dan een visum.  De aanvraag doe je hier https://indianvisaonline.gov.in/visa/index.html

Wat is de Indische cultuurschok?

India is een heel erg conservatief land.  In het Westen wordt India geassocieerd met de hippie beweging.  Het klopt dat in de jaren 60 en 70 veel hippies naar India gingen die een verkeerd beeld van India gecreëerd hebben. Dit is de 21ste eeuw. India is enorm veranderd.   In de grootsteden heb je een rijke bovenklasse en een groeiende welvarende middenklasse gekregen. Op het platteland en ook in de steden heb je een groot deel van de bevolking die heel primitief en soms erg arm leven.  Je wordt met die armoede hoe dan ook geconfronteerd. Je zal straatkinderen zien bedelen.  Ook kinderarbeid.

India is echt een cultuurschok. Als je nog nooit een verre reis gedaan hebt, mag je je aan de grootste cultuurschok ooit verwachten. Het is chaos, Geuren, kleuren, lawaai,… allemaal tegelijk. Je bent nooit alleen. Zie je dit niet zitten?  Dan raden wij Nepal aan. Er is een zekere overlapping met de Indische cultuur, maar het gaat er veel gemoedelijker aan toe. Bekijk hier onze Nepal individuele rondreizen.

In India bestaan welk verkeersregels, maar ze worden niet echt opgevolgd. Je mag je dus aan een enorme chaos verwachten in het verkeer.  Daartussen nog wat koeien en de voetpaden staan vol met winkeltjes.  India is enorm kleurrijk en uitermate geschikt voor mensen met al wat reiservaring.   India is nooit afgeborsteld. Een ruwe diamant die je gaat appreciëren als je het land begrijpt.   India levert ook de meest fantastische foto’s op en is uitermate geschikt voor fotografen die op zoek zijn naar karakterfotografie.  Je gaat dingen zien in India die je nog nooit hebt gezien.

Alleen reizen als vrouw in India?

Er bestaat een verkeerde perceptie van India in het westen. India is over het algemeen geen libertijns land. De grote meerderheid van het land is erg conservatief en heeft geen goede opleiding genoten. Ze begrijpen dan ook niet hoe een alleenstaande vrouw zo maar door India reist. Vrouwen reizen altijd vergezeld door hun man of mannelijk familielid.  Je krijgt dan ook de vraag waar jouw echtgenoot is. Als je je dan nog eens uitdagend gaat kleden (los bloesje, geen BH,…) en zo maar met andere mannen gaat praten, kan je in de problemen komen.

Al onze reizen worden begeleid door een lokale gids waardoor je een reisgezel hebt die je vergezelt.   Nu hoef je niet paranoïde te zijn, maar je moet wel uitkijken en niet naïef zijn. India als allereerste reisbestemming in Azië voor een single vrouwelijke reiziger raden we af.   Wil je toch naar India, doe beroep op onze gidsen en laat je begeleiden.  Als je éénmaal wat ervaring hebt, kan je er alleen op uittrekken.

Nepal kan je wel alleen aan en is ook veel vrouwvriendelijker.   Je hoeft je in Nepal geen zorgen te maken. Alleen reizen is er wel veilig Bekijk onze individuele Nepal reizen.

Kan ik met mijn kaart betalen in India?

Enkel in grote restaurants, hotels en winkels kan je met een kredietkaart betalen.  Dit is dus geen standaard praktijk. Vaak komt er 3% bij.   Je kan beter euro’s wisselen in Indische rupees.  1 euro is ongeveer 88 rupees.  Je kan ook geld uit de geldautomaat halen met je Maestro kaart. Zorg er wel voor dat die is gedeblokkeerd voor India. Je moet dit op voorhand aanvragen aan jouw bank.  Dollars heb je niet nodig. De euro wordt overal aanvaard. De Indische Rupee en Nepalese Rupee zijn aan elkaar verbonden met een vaste wisselkoers.  1 Indische rupee is 1.6 Nepalese rupees.  Je kan de wisselkoers online raadplegen op XE Currency convert. 

In India zal met grote pakken biljetten aan elkaar nieten met nog een pak rekkertjes er rond. Een hele karwei om dit lost te peuteren.  Biljetten met een gat er in worden aanvaard, maar biljetten met een scheurtje worden niet aanvaard. Let dus goed op als je wisselgeld terugkrijgt!

Welke verzekering heb ik nodig voor een reis naar India?
  • Je kan bij ons ook een annulatieverzekering voor de reis afsluiten. Die kost 30 euro per persoon. Deze annulatieverzekering dekt ook annulatie als gevolg van een pandemie (zoals bijvoorbeeld Covid-19).  Een annulatieverzekering is niet inbegrepen in de prijs. Indien u een annulatieverzekering wenst af te sluiten, betaalt u € 30 voor de verzekeringspremie.
    Bij annulering worden volgende kosten aangerekend:
    – bij annulering voor 90 dagen voor vertrek: € 50 administratiekosten plus verzekeringspremie
    – bij annulering tussen 90 en 61 dagen voor vertrek: 10% van de reissom plus verzekeringspremie
    – bij annulering tussen 60 en 32 dagen voor vertrek: 20% van de reissom plus verzekeringspremie
    -bij annulering binnen de 31 dagen voor vertrek en no–show: 30% van de reissom plus verzekeringspremie
  • Een gewone bijstands- en hospitalisatieverzekering volstaan voor een reis naar India.
Wat gebeurt er als ik ziek word in India?

Tijdens de groepsreis of de meeste rondreizen zijn er dokters en ziekenhuizen in de buurt.  We reizen met een privé-voertuig dat in de buurt blijft en kunnen in geval van nood altijd snel medische hulp zoeken.   Medicijnen kan je makkelijk kopen, zonder doktersvoorschrift.  Medicijnen zijn spotgoedkoop.

Het is aangeraden om een klein EHBO-doosje mee te nemen als je trekking doet. Als je ziek zou worden, is het vaak klassieke reizigersdiarree. Westerlingen hebben nu éénmaal weinig resistentie.   Probiotica kan preventief helpen.   Ons advies: wacht niet te lang om een anti-bioticum (azythromycin) te nemen tegen reizigersdiarree.  Je komt immers op reis en wil genieten van de reis.

In geval van ernstige ziekte kan je in India ook terecht in enkele (dure) privé ziekenhuizen. Zorg dat je een goede verzekering hebt, want die rekenen door voor Westerlingen.  Ook tandartsen zijn makkelijk te consulteren, goed opgeleid en goedkoop.

Reizen met kinderen naar India?

Je kan met kinderen naar India reizen, maar misschien is het land minder geschikt voor erg jonge kinderen.  Je hebt bestemmingen in Azië die toegankelijker zijn voor kinderen: Indonesië of Nepal.  Ook rekening houdend met het weer, is reizen naar India tijdens de zomervakantie minder aangeraden.

Anderzijds is reizen naar vreemde bestemmingen een enorme leerschool.  Maar de reizen in India gaan vaak langs tempels en culturele hoogstandjes die minder door kinderen worden geapprecieerd.  Onze reizen in Nepal of Indonesië zijn meer geschikt: rafting, paragliding, kano varen, snorkelen, …

Kan ik mijn SIM kaart gebruiken?

De ervaring leert ons dat een SIM kaart uit België of Nederland niet altijd onmiddellijk werkt in het buitenland.  Ook worden hier extra kosten voor aangerekend.  Als je telefonisch bereikbaar wil zijn en ook mobiel internet wenst, kan je beter een SIM kaart kopen. India heeft een uitgebreid telecomnetwerk met vele providers die goedkoop 4G internet aanbieden.   Je kan in het begin van de reis een SIM kaart kopen.. Neem een pasfoto mee en een kopie van jouw paspoort.   Wifi is overal beschikbaar in India. Elk hotel, restaurant en café heeft wifi.   Je kan dus makkelijk in contact blijven.

Welke inentingen heb ik nodig voor Nepal?

Er bestaan geen verplichtingen voor specifieke inentingen.  Wij raden wel aan om je in te enten tegen Hepatitis A/B, polio (hernieuwing), tyfus, tetanus.

Er is malaria in India.  Nu is de kans relatief klein dat je malaria zou oplopen. Als je toch zeker wil zijn kan je preventief malaria tabletten nemen. Opgelet: sommige van die pillen geven vreemde bijwerkingen.  Gewoon goed insmeren met muggenmelk.  Alle hotels hebben muggenramen.  Je kan die pillen verkrijgen op doktersvoorschrift.

Heb ik een adapter nodig in Nepal?

Moeilijk om te antwoorden. Nepal heeft door de jaren heen niet één type stopcontact gebruikt. Men is alles door elkaar gaan gebruiken, maar de hotels hebben vaak verschillende stopcontacten waarin je verschillende types van stekkers kan steken. Normaal heb je geen adapter nodig.

Wanneer koop ik het best een vliegtuigticket?

Wij verkopen geen internationale vliegtuigtickets. Wij verkopen enkel binnenlandse vliegtuigtickets.   De markt voor de vliegtuigtickets wordt bepaald door vraag en aanbod.  Hoe hoger de vraag, hoe duurder het ticket. De gemiddelde prijs voor een vliegtuigticket naar Kathmandu is gemiddeld (850 euro). Er zijn geen directe vluchten uit Europa. Je zal moeten overstappen in Istanbul, Abu Dabi, Doha,… De meeste van onze klanten vliegen met Qatar Airways, Turkish Airlines, Etihad.  Je moet zelf het ticket op bij een lokale reisagent of gewoon online.   Bijvoorbeeld www.cheaptickets.nl of www.airstop.be

Je mag zelf kiezen wanneer je landt. Indien mogelijk, probeer het in de morgen. Wij pikken je op aan de luchthaven.   Je ziet ons staan met een bordje met daarop REIS MET MIJ.  Indien je vlucht vertraging zou hebben, geen nood. Wij hebben jullie vluchtnummer en volgen online op waar jullie ergens zitten.

Groepsreis of individuele reis?

Voor Nepal bieden we maar één type groepsreis aan: Natuur en cultuur groepsreis.   Er zijn vaste data waarop je kan inschrijven.   Dit is een algemene kennismaking met Nepal. De focus ligt op diversiteit en is geschikt voor alle leeftijden. Onze meerwaarde?  Je hebt unieke gidsen. Laxmi is Nepalese en spreekt vloeiend Nederlands. Zij is de gids en leert jullie Nepal van binnenuit kennen.   Omdat ze thuis is in de westerse cultuur als de Nepalese cultuur kan ze als geen ander de brug maken.   We willen onze groepen ook bewust klein houden. Maximaal 15 personen per groep.  De meeste mensen die zich inschrijven voor zo’n groepsreis kennen elkaar niet.

We vinden het belangrijk dat je je eigen ruimte hebt tijdens zo’n reis. Rond 16 u.30 ongeveer zijn we meestal klaar met de activiteiten. Je bent dan vrij. Je mag alleen gaan eten of met de groep. Je kiest zelf wat wil doen. Middagmaal en avondmaal zijn niet inbegrepen in de prijs. Je hebt alle vrijheid om zelf te kiezen.  Wij adviseren welke plaatsjes er goed zijn om te gaan eten.

Nog meer vragen? Contacteer ons.

    Please prove you are human by selecting the flag.

    groepsreis India
    individuele reizen India

    Lees onze blogs

    You don't have permission to register